5 manieren om te besparen op certificering

Neem even de tijd om onze vijf manieren om enorm te besparen op certificering door te nemen.

Certificering van via systemen (ISO, BRL, VCA, enz) is gemeengoed geworden in onze economie. Dat kun je vervelend vinden maar het is de realiteit. Maar organisaties kunnen ook enorm veel efficiënter en effectiever worden door certificering. Moet dat dan ook de hoofdprijs kosten? Natuurlijk niet.

 

Waarom certificeren?

Sommige bedrijven voeren een certificeerbaar systeem in om hiermee de prestaties van hun bedrijf te verbeteren. Prima. Echter, verreweg de meeste bedrijven voeren een certificaat omdat dit moet van een opdrachtgever of verplicht is gesteld in een branche of om een bepaald product (of dienst) te mogen leveren.

 

Kosten

Natuurlijk brengt certificering, als het goed is, een heleboel op. Maar er zijn ook kosten aan verbonden. De initiële kosten: het systeem moet gemaakt, ingevoerd en gecertificeerd worden. Daar is relatief weinig aan te doen en in verhouding ook niet de grootste uitgave.

Een kostenpost die vaak vergeten wordt is het onderhoud. Minimaal één persoon binnen het bedrijf moet belast worden met het onderhoud. Een aparte functionaris die dit werk doet is een KAM coördinator. Directe (loon)kosten ongeveer: €40.000,- per jaar (!). Indirecte kosten: overleg met deze of gene in het bedrijf: (minimaal elke week 2 dagdelen met minimaal 1 persoon) 100 dagen: €12.500 extra p.j.. De KAM coördinator moet ook bijblijven; advies en cursussen, in ieder geval €1000,-. We schatten heel conservatief maar we zitten hier al op ruim 50.000 euro.

 

U heeft zelf al bespaard?

Nu hoor ik u denken: "ja, maar bij ons is mijn vrouw, de boekhouder of een projectleider hiermee belast en die doet het er gewoon bij."

Dat zien wij veel, maar is dat dan de oplossing?

 

Feit is dat deze functionaris nauwelijks op de hoogte van de materie is (wet-, regelgeving en normwijzigingen) en heeft daardoor onevenredig veel tijd nodig om een systeem in stand te houden dat kwalitatief achteruit holt. Het gaat goed tot het fout gaat. Auditoren zijn er in getraind om de zwakke plekken in uw systeem op te sporen.

 

Wees eens eerlijk: hoeveel tijd gaat er van deze functionaris echt 'verloren' met het onderhouden van de systemen? Laten we zeggen de helft. Hoera, u heeft de directe arbeidskosten op het systeem verlaagd met 50% zijnde: 20.000 euro. Dat lijkt een mooie besparing maar uw systeem wordt nu bijgehouden vanuit de gedachte: als we maar door de volgende audit komen. Dat systeem kost nog steeds veel geld en is langzaam maar zeker een steen om uw nek die in de uitvoering ook onnodig veel arbeid (=kosten) gaat vragen.

 

Uw bedrijfsvoering en continuïteit loopt een (steeds) groter risico doordat er (steeds minder) zekerheid bestaat of de volgende audit nog wel succesvol afgesloten kan worden.

 

Een groot deel van de urenbesparing wordt in de praktijk, vlak voor de audit, weer opgegeten door de paniekacties om de dossiers weer in orde te maken voor de volgende audit; dat zijn ook uren!

 

Stel dat u aan uw opdrachtgevers moet melden dat u uw bedrijfscertificering kwijt bent? Economische zelfmoord! Zolang uw systeem zo blijft draaien krijgt u tekortkomingen op het systeem die allemaal binnen een bepaalde termijn opgelost en gedocumenteerd en nageleverd moeten worden aan de certificerende instelling (lees extra arbeidskosten en wellicht ook nog advieskosten). U ziet wel, als u eerlijk bent naar uzelf, dat dit niet of nauwelijks goedkoper is maar de kwaliteit van uw systeem zo wel veel minder is en uw bedrijfsrisico evenredig veel groter.

 

Hoe kunt u dan wel besparen?

We bieden u graag 5 onderbouwde manieren aan om te besparen op uw certificeringskosten. Zo is het mogelijk om tot zeker 90% of meer van uw onderhoudskosten te besparen!

 

1. Uitbesteden

U kunt een enorm bedrag besparen door het uitbesteden van uw kwaliteitszorg: 

2 - 20 medewerkers

Bent u een bedrijf met 2 tot 20 medewerkers met één systeem dan kunt u bij ons al een onderhoudspakket nemen vanaf €190,00 per maand. That's it! En daarvoor is uw vaste projectleider ook nog aanwezig met of namens u bij de audit!! Hoe kan dat? Door de veelheid aan klanten. Bij wet-, regel- of normwijzigingen hoeft bij ons het werk maar één keer uitgevoerd te worden terwijl het naar alle relevante klanten wordt gedistribueerd. Heeft u meerdere systemen draaien dan zal het maandbedrag iets hoger liggen.

 

20 - 100 medewerkers

Bent u een organisatie met 20 tot 100 medewerkers en hebt u één systeem draaien dan kunt u bij ons een onderhoudspakket kiezen al vanaf €399,00 per maand. That's it! En daarvoor is uw vaste projectleider ook nog aanwezig met of namens u bij de audit!! Hoe kan dat? Door de veelheid aan klanten. Bij wet-, regel of normwijzigingen hoeft bij ons het werk maar één keer uitgevoerd te worden terwijl het naar alle relevante klanten wordt gedistribueerd.

Heeft u meerdere systemen draaien dan kan een uitgebreid onderhoudspakket of een externe KAM coördinator voor beperkte tijd wenselijk zijn.

 

100 tot 200 medewerkers

Bent u een onderneming met 100 tot 200 medewerkers en hebt u meerdere certificeringen dan kunt u bij ons een externe KAM coördinator inhuren. De meeste bedrijven hebben genoeg aan beperkte ondersteuning van 4 dagen per maand. Uw besparing is meer dan 50% van een eigen functionaris. Onze KAM coördinator is altijd up to date, uw systeem is altijd up to date en uw bedrijfsrisico aangaande het kwijtraken van de certificering is miniem..

 

2. Certificeren of niet?

Het lijkt een open deur maar dat is het niet. Stel, u bent een slimme ondernemer en u ziet in dat een kwaliteitszorgsysteem uw organisatie verder zal brengen. U wilt bepaalde processen borgen omdat ze van cruciaal belang zijn voor uw product of dienst maar er is geen externe partij die een certificering verlangd? Maak een systeem conform uw wensen (wij helpen u) maar laat het niet certificeren! 

 

3. Beperkt certificeren

Een andere optie is als u wel een certificering nodig heeft om na te denken of dit nodig is voor de gehele bedrijfsstructuur. Met andere woorden zijn er bedrijfsonderdelen die eigenlijk helemaal geen baat hebben bij de certificering? Zet deze onderdelen apart en beperk certificering tot die delen die het ook werkelijk behoeven. Wij helpen u e.e.a. in te richten en zo de maximale besparing op uw certificeringskosten te realiseren.

 

4. Quick scan

Als u niet kunt overzien wat voor u de beste optie is maar u wilt wel zoveel mogelijk besparen? Laat ons een Quick scan uitvoeren. We vertellen u precies wat uw opties zijn. Voor de Quick scan betaalt u ons €250,- en de km kosten. That's it!

 

5. Nadenken en rekenen

Soms zijn er bedrijven die één specifieke klant of dienst hebben die certificering nodig maakt. Reken uit wat certificering u echt kost aan (verloren) uren en bijkomende kosten en wat het u oplevert. Misschien kunt u de werkzaamheden uitbesteden aan een gecertificeerd bedrijf? Neem ook in overweging wat certificering u in de toekomst oplevert. Moet u gecertificeerd blijven maar wilt u wel besparen? Ga dan naar bespaartip 1. Komt u negatief uit? Stop de certificering!

 

Zoals u ziet zijn we transparant en eerlijk. Ook dat zit in ons DNA.

Grotere en kleine bedrijven. Nieuwkomers en ervaren (familie-)bedrijven maar ook bedrijven die, door omstandigheden de boel niet op orde hebben. We hebben ze allemaal al gezien en we zien ze allemaal graag komen. WELKOM!

 

Wilt u ook een bureau dat eerlijk en transparant is? De eerste stap naar besparen, kwaliteit verhogen en bedrijfsrisico verlagen is een afspraak maken.

Bel of mail! We zien u graag als klant!